Varainkeruu kuuluu urheiluseurojen arkeen

Pienet ja tuntemattomat seurat ja muutkin urheilujoukkueet joutuvat miettimään vuosittain tapoja löytää itselleen varoja. Varoja voidaan tarvita joukkuematkoihin tai harjoitusten rahoittamiseen. Pelkästään joidenkin urheilulajien harrastaminen vaatii suurta rahallista panostusta erilaisten hallivuokrien, valmennusmaksujen tai muiden kiinteiden kulujen takia. Tällöin moni seura ei halua aiheuttaa suurta lovea suoraan vanhempien lompakkoon, vaan pyrkivät keräämään ainakin osan varoista erilaisilla varainkeruutoiminnoilla.

Varainkeruu ja verotus

Seurat voivat epäröidä varainkeruun aloittamista verojen takia. Verottaja on kuitenkin selvästi ilmaissut varainkeruuseen liittyvät kohdat lainsäädännössä. Verotoimisto ilmoittaakin, että yleishyödyllisen yhteisön harjoittama pienimuotoinen ja palkattomien työntekijöiden suorittama hyödykemyynti ei ole verollista toimintaa.Ostajan pitää ainoastaan ymmärtää tuotetta ostaessaan, että siitä saatu myyntituotto menee seuran toiminnan tukemiseen. Niin ikään varainkeruun pitää toteutua talkootyylisesti.

Muita tapoja kerätä varoja

  • MyyjäisetMyyjäiset ovat kiistatta yksi suosituimmista tavoista kerätä varoja. Yleisen käytännön mukaan jokainen vanhempi leipoo tai valmistaa jotain myytävää, jota myydään sitten erikseen järjestetyssä myyjäisissä tai toisten myyjäisten yhteydessä. Myyjäisten kovimmat myyntiartikkelit ovat muun muassa leivonnaiset ja käsityöt.
  • OheistuotteetJoukkueella voi olla omia varusteitaan, kuten pelipaitoja, huppareita, lippiksiä, pinnejä tai takkeja, joita voidaan myydä varainkeruumielessä. Nykyään oheistuotteita on myös helppo tilata suoraan internetistä lähettämällä sivustolle oman joukkueen logon ja suunnitelman siitä, minkälaisen tuotteen haluaa tilata. Tunnettu mainostuotteita myyvä yritys on Axonprofil, jonka sivustolta löytyy vaatteita, kyniä, mukeja, muistitikkuja – mitä vain mieleen tulee. Mainostuotteet myyvät hyvin myös myyjäisissä.
  • Tapahtumat, riehat, diskotJos joukkueella on käytössään oma tila tai mahdollisuus saada sellainen käyttöönsä tapahtuman ajaksi, niin erilaiset (syys-, kevät-, talvi-) riehat, nuorten diskot ja muut koko perheen tapahtumat ovat erinomaisia tapoja kerätä varoja. Tapahtumaan voi olla pääsymaksu, jolla pystytään kattamaan esimerkiksi mahdollinen tilavuokra. Lisäksi erilliset myyjäiset ja seuratuotteiden myynti tuo mukavasti lisätuloa sen päälle.

Tapahtumassa voi olla myös ohjattua toimintaa, jossa tulijat voivat kokeilla lajia tai mukavia yhteisleikkejä, joissa voi olla pieni osallistumismaksu. Kokopäiväiset tapahtumat houkuttelevat paljon väkeä läheltä ja kaukaa.