Mikä ihmeen rugby?
Rubgy on eräs varhaisen jalkapallon muoto, jota pelataan yli sadassa maassa ympäri maailman. Kansallisen urheilulajin status sillä on muun muassa Uudessa Seelannissa, Georgiassa (entinen Gruusia), Fidjillä, Madagaskarissa, Tongassa, Samoassa sekä Walesissa. Laji näyttää äkkipäätä kaappikokoisten miesten väkivaltaiselta ryntäilyltä, mutta lähempi tarkastelu paljastaa tiukat pelisäännöt sekä paljon nyansseja.
Rugbyn historia
Rugbyn ominaispiirre tänä päivänä on pallon kuljettaminen käsillä ja legendan mukaan rugby pelinä sai alkunsa vuonna 1823, kun Rugbyn koulussa, Warwickshiressa, Englannissa opiskellut poika nimeltä William Webb Ellis jalkapallopelin tiimellyksessä otti pallon käsiinsä ja alkoi juosta sen kanssa. Tuohon aikaan jalkapallo oli vasta kehittymässä nykymuotoonsa, joten sääntöjen kanssa ei oltu aina niin tarkkoja.Tästä tapauksesta alkoi peli nimeltä rugby kehittyä ja sitä pelattiin pelkästään amatööripohjalta vuoteen 1895 asti. Pelaajina oli paljon työläisiä, jotka kulkivat päivän tai kahden pelireissuilla saamatta siitä mitään korvausta, sillä tämä kun oli kielletty rugby unionin säännöissä. Seurauksena 22 seuraa päätti lähteä rugby unionista ja perustaa oman turnauksensa, jonka nimeksi vakiintui rugby league.Koska rugby leaguessa pelaajille maksettiin palkkaa, täytyi seurojen alkaa ajatella kaupallisesti. Rugbyn sääntöjä alettiin muuntaa yleisöystävällisemmiksi, mikä tarkoitti vähempää väkivaltaa sekä avoimempaa ja sulavampaa pelin kulkua. Leaguen tunnusmerkeiksi verrattuna unioniin tulikin taklausten pienempi määrä sekä nopeammat pelinavaukset taklauksen jälkeen. Kummassakin versiossa pallo on kylläkin soikea eikä sitä saa syöttää eteenpäin, vaan sitä pitää kantaa, syöttää taaksepäin tai potkia sitä.
Ilahduttavia ominaispiirteitä
Rugby-pelissä voi nähdä tilanteita, joita ei pääse todistamaan missään muussa urheilulajissa. Vaikka kyseessä onkin macho-laji, voi kentällä nähdä tanssivia miehiä. Varsinkin jos pääsee seuraamaan Uuden Seelannin All Blacks-rugbyjoukkueen pelaamista, näkee vilauksen maorien rituaalista tanssia. Tanssi on nimeltään haka, ja joukkue esittää sen kentällä ennen ottelun alkamista. Sillä on erilaisia tehtäviä, kuten pelotella vastustajaa ja vahvistaa yhteisöllisyyttä. Myös Samoalla, Tongalla ja Fidjillä on omat versionsa rugby-sotatansseista, joten heidän ei tarvitse vain seisoskella kentällä All Blacksien pistäessä parastaan.Rugbyn toinen erikoisuus on try eli maali. Joukkue saa viisi pistettä, jos onnistuu kuljettamaan pallon vastustajan maalialueelle. Try tarkoittaa, että joukkue pääsee yrittämään varsinaista maalipotkua, potkaisemalla pallon maalitolppien väliin.Lisäksi rugbyssa on vielä yksi kummallisuus, nimittäin erotuomarin ehdoton kunnioitus. Sekä jääkiekossa että jalkapallossa on totuttu näkemään tuomarille kiukuttelua ja suuria torikokouksia miltei jokaisen tuomion jälkeen, mutta rugbyssa ainoastaan kapteenilla on oikeus lähestyä tuomaria ja puhutella häntä. Ja sanojensa kanssa kannattaa olla tarkkana, sillä pelaajien ja tuomareiden nauhoitettuja keskusteluja kuullaan otteluiden aikana. Lajiin kuuluu myös vastustajan kunnioittaminen ja kentän ulkopuolella ollaan ystäviä kaikkien lajia pelaavien kanssa, vaikka kentällä otettaisiinkin yhteen rajusti.
Rugbyvariantit – kieli poskessa ja kuolemanvakavasti
PokerStars päätti järjestää haasteen kolmelle ammatikseen rugbya pelaavalle englantilaiselle. James Haskell, Ben Hoden ja Delon Armitage saivat kutsun tulla pelaamaan pokerirugbya (tai rugbypokeria) maailman suurimpaan pokeripeliin. PokerStars on Englannin rugbyjoukkueen yhteistyökumppani ja oli teettänyt tempausta varten jättimäiset pelikortit ja pelimerkit. Pokeripeli pelattiin rugbykentällä, ja nämä maailman kilpailullisimman ja aggressiivisimman lajin pelaajat työntelivät pelimerkkikasoja pottiin ja kamppailivat jättimäisten pelikorttien kanssa. Voittajakin selvisi ja häviäjä päätyi taklaamaan tämän pelimerkkikasoja. Kaikilla oli hauskaa ja rugbyn pelaajat pääsivät koettamaan taitojaan ei-fyysisen lajin parissa.Verissä päin ja tosissaan kamppaillaan sen sijaan Italian Firenzessä, jossa vuosittain järjestetään Calcio Storico- eli historiallinen jalkapallo-turnaus. Laji on sekoitus rugbya ja paljaskäsinyrkkeilyä, jossa on sallittua kaikenlainen potkiminen, lyöminen ja mm. kuristaminen, ainoastaan päähän potkiminen on kiellettyä. Nämä tappelut on sallittu pelkästään yksi vastaan yksi-pohjalta, kaksi pelaajaa ei saa hyökätä saman vastustajan kimppuun yhtä aikaa. Pelissä on pallokin ja se yritetään saada vastapuolen maaleihin. Tappelijat tekevät tilaa pallon kuljettajalle muun muassa istumalla vastustajansa päällä, kunnes maali on saatu tehtyä. Vakaviltakaan loukkaantumisilta ei säästytä, ja kentän ulkopuolella odottaakin 20 ambulanssia valmiina lähtöön.Suomessa rugbyn harrastus on vähäistä, mutta sen suosio on pikkuhiljaa kasvamassa. Otteluja voi seurata maksukanavilta ja sen tunnettuus lisääntyy pikkuhiljaa. Sekä Suomen miehillä että naisilla on omat maajoukkueensa.