Pyörätuoli-rugbyn säännöt

Rugby-joukkueessa on 12 pelaajaa. Näistä pelaajista kentällä on kuitenkin yhtä aikaa vain neljä.Pyörätuolirugbyssä käytetään lisäksi pelaajien henkilökohtaisia pelituoleja, jotka poikkeavat toisistaan peliroolien mukaan. Pyörätuolirugbyä pelaavat joskus myös henkilöt, jotka eivät muuten tarvitse pyörätuolia. Pyörätuolirugbyn pelipaikkana toimii koripallokenttä., jonka päädyissä ovat 8 x 1,75 metrin levyiset maalialueet. ja peliväline on lentopalloa muistuttava pallo, mutta pintamateriaali on tahmeampaa.Joukkueessa on neljä kenttäpelaajaa. Tavoitteena on saada aikaiseksi maali joko koskettamalla tai ylittäen vastustavan joukkueen maaliviiva niin, että pitää palloa samalla hallussaan. Jokaisesta maalista tulee yksi piste, ja enemmän pisteitä kerännyt joukkue on luonnollisesti voittaja. Palloa voi liikutella heittämällä, ojentamalla, vierittämällä, lyömällä tai kantamalla. Pelin kesto on 4 kertaa 8 minuuttia. Ensimmäinen tauko on yhden, toinen viiden ja kolmas taas yhden minuutin mittainen.

Pelaaja

Toimintakykynsä mukaan pelaaja yleensä luokitellaan pisteasteikolla 0,5 – 3,5. Alhaisempi pistemäärä tarkoittaa sitä, että pelaajalla on ylävartalossaan vähemmän toimivia lihaksia.Kentällä olevien pelaajien yhteenlaskettu pistemäärä ei saa ylittää 8 pistettä. Naispuolisten pelaajien luokitus on 0,5 pistettä alempi. Joukkueesta kentällä saa olla neljä pelaajaa, joiden yhteenlaskettu luokittelupistemäärä ei saa ylittää kahdeksaa. Peliaika on 4 x 8 minuuttia tehokasta peliaikaa.  Joukkueella on 12 s aikaa viedä pallo omalta kenttäpuoliskolta vastustajan kenttäpuoliskolle. Joukkueen on tehtävä maali 40 sekunnissa Maalialueella saa olla yhtä aikaa kolme puolustajaa. Hyökkääjiä ei saa olla maalialueella 10 sekuntia kauempaa. Pelaaja saa kuljettaa palloa sylissään korkeintaan 10 sekunnin ajan, jonka jälkeen palloa on pompautettava tai se on syötettävä. Virheistä ja rikkeistä seuraa pallon menetys vastustajalle tai jäähy.Lajia pidetään rajuna ja samalla se rajuus kiinnostaa sekä pelaajia että yleisöä.