Jalkapallo on paljon enemmän kun vain urheilulaji

Maailman seuratuimman ja pelatuimman urheilulajin kärkipaikkaa on pitänyt jalkapallo jo usean vuosikymmenen ajan. Arvioiden mukaan maailmanlaajuisesti yli 3,5 miljardia ihmisistä harrastaa tai seuraa sitä aktiivisesti. Millään uskonnolla tai poliittisella ajatuksella ei ole näin suurta kannatusta. Jalkapallosta puhutaankin useasti maailmaa yhdistävänä aatteena. Se herättää jopa niin suuria tunteita, että joissain maissa sitä pidetään uskontona.

Pohjoismaiden intohimoisimmat fanit löytyvät Ruotsista

Tehtyjen tutkimuksen mukaan Euroopan ja Pohjoismaiden intohimoisimmat jalkapallofanit löytyvät Ruotsista, toisena on norjalaiset ja kolmanneksi intohimoisimmat fanit ovat Belgiassa. Suomi on vasta sijalla 12. Jalkapalloa uskontona pitävät yllättäen myös norjalaiset, belgialaiset ja portugalilaiset, kun taas menestyneiden jalkapallomaiden kuten Saksan, Hollannin ja Puolan kannattajat eivät suhtaudu lajiin uskonnon tavalla. Suomalaiset suhtautuvat jalkapallon kannattamiseen samalla tavalla kuin pitkäikäisessä parisuhteessa olemiseen.

Manchester United oli ensimmäisiä superjoukkueita

Euroopassa suurta jalkapallon fanitus on myös Englannissa, joka onkin monen suositun jalkapallojoukkueen koti. Niistä mainitsemisen arvoinen on Manchester United, joka on perustettu jo vuonna 1878, ja se oli yksi ensimmäisiä maailmanlaajuisesti tunnettuja jalkapallojoukkueita. Arvioiden mukaan sillä onkin tänä päivänä yli 350 miljoonaa kannattajaa ympäri maailmaa. Tämän englantilaisen joukkueen suosio on erityisen suurta Aasian maissa, jos Englantia ei lasketa mukaan. Eikä syystä, sillä Manchester United on Englannin ja maailman menestynein jalkapalloseura. Sen kotiareenalle Old Traffordille mahtuu yli 70 000 katsojaa, ja jokainen ottelu on aina täpötäynnä kaiken maalaisia faneja, jopa suomalaisia. Kyseessä on jalkapallojätti, joka on arvioitu olevan vuoden 2018 maailman arvokkain jalkapallojoukkue.

Englantilaiset fanit panostavat tunnelmaan

Jalkapalloon liittyvät aivan omalaatuinen ilmapiiri ja tunnelma. Niin ikään monet fanit voivat liittää siihen uniikkeja taikauskoisia rituaaleja kuten pelipaidan pukemista väärin päin tai onnea tuovien esineiden ottamista mukaan otteluihin. Uutisissa eniten esiintyvät englantilaiset fanit taasen arvostavat toisten fanien kanssa luotua tunnelmaa. Heille otteluiden aikana saatu fiilis on tärkeä osa jalkapallokannatusta. Monissa maissa kannatus periytyy perheen sisällä isältä pojalle, mutta Pohjoismaissa suvun traditiot eivät ole tärkeitä.Nykyaikaisella jalkapallofanilla on yleensä sekä paikallisjoukkue että ulkomainen joukkue, jota kannattaa. Faneille on tarjolla paljon tietoa internetin kautta, joten tosifanit ovat asiantuntevia, ja he myös eläytyvät suurilla tunteilla stadionilla pelitapahtumien mukana.

Päästä jalkapallomaailmaan helpommin

Seuraavissa arvokisoissa järjestelyvastuu jakautuu monelle maalle. Yhä useamman maan jalkapallofanit pääsevät siis helpommin jalkapallon kisayleisöksi. Lippujen hinnat ovat melko korkeita, mutta todellinen jalkapallofanaatikko on valmis maksamaan korkeankin hinnan kisaelämyksestä. Joillekin riittää otteluiden seuraaminen TV-ruudun välityksellä, ja koska kyseessä on yhteisöllinen laji, ei olekaan ihme, että kisakatsomoita on mm. erilaisissa baareissa ja kahviloissa ympäri maailmaa.

Suomalaiset kannattavat omaa joukkuettaan niin pitkälle kuin mahdollista

Todelliset jalkapallofanit pysyvät uskollisina joukkueelleen oli kyseessä sitten tappio- tai voittoputki. Kun jalkapallossa tulee menestystä, niin myös kannattajakunta suurenee. Suomalaisilla on tosin usein oman maan joukkueen lisäksi toinenkin suosikki arvokisoissa, niin jännitettävää riittää varmasti loppuun asti. Useammasta suosikkijoukkueesta huolimatta ovat suomalaisetkin usein kuitenkin lajiuskollisia, eikä jalkapallofani välttämättä lämpene esimerkiksi jääkiekolle.

Jalkapallofanius ei tunne rajoja

Jalkapallofanius on varmasti kulttuurisidonnaista, ja jokaisessa maassa suosikkia kannustetaan hiukan eri menetelmin. Fanitukseen vaikuttaa myös oman maan menestys jalkapallon saralla. Jos omalla joukkueella rahkeet eivät riitä, voidaan yhtä hyvin elää hengessä mukana muiden joukkueiden voiton juhlissa. Loppujen lopuksi laji on sama kaikkialla, ja jalkapallofanit tunnistavat toisensa, oli maa mikä tahansa.