Pyoratuolirugby https://pyoratuolirugby.com Pyörätuolirugby Mon, 29 Aug 2022 05:30:03 +0000 en-US hourly 1 https://wordpress.org/?v=4.8.3 Onko jalkapallojoukkue Liverpool FC sinun joukkueesi? https://pyoratuolirugby.com/onko-jalkapallojoukkue-liverpool-fc-sinun-joukkueesi/ Mon, 29 Aug 2022 04:30:00 +0000 https://pyoratuolirugby.com/?p=160 Read more ]]> Liverpool FC:llä on faneja ympäri maailmaa. Se on toiminut vuodesta 1892 ja sen kotikenttä on alusta alkaen ollut Liverpoolin Anfield. Joukkue on kahminut erilaisia mestaruuksia monina vuosina ja kaudella 2019-2020 se voitti valioliigan mestaruuden 30 vuoden tauon jälkeen.

Kyseinen joukkue on menestyneimpiä seuroja Mestarien liigassa ja sitä edeltäneessä Euroopan Cupissa. Mestaruuksia sillä on jopa viisi, joista viimeisintä on ollut voittamassa myös Suomesta kotoisin oleva Sami Hyypiä.

Itse jalkapallo on kotoisin 1800-luvulta Britteinsaarilta. Kyseessä on maailman suosituin urheilulaji ja arvioiden mukaan jopa noin puolet maailman ihmisistä joko seuraa tai harrastaa sitä.

Uutisointia Liverpool FC:n ympärillä on jokaisen mahdollista seurata. Jo eläkkeellä oleva Ian Rush on joukkueen kaikkien aikojen paras maalintekijä. Hän pelasikin melkein koko uransa Liverpoolin väreissä ja hän ylsi tuona aikana huippusaavutuksiin. Muita jalkapalloseuran huippumaalintekijöitä ovat olleet Steven Gerrard ja Robbie Fowler.

Osta tavarasi verkosta. Liverpool FC:n fanitavaraa pystyy ostamaan helposti verkon välityksellä. Tarjolla on monenlaisia fanituotteita erilaisista kategorioista. Fanituotteiden pääväreinä toimivat Liverpool FC:n tutut värit kuten punainen ja keltainen, jotka näkyvät myös pelaajien asuissa.

Sam Dodds verkkokauppa tarjoaa laajan valikoiman Liverpool FC fanituotteita. Verkkokauppa myy vain lisensoituja Liverpool fanituotteita. Myynnissä on esimerkiksi erilaisia huppareita, shortseja ja paitoja. Tämän lisäksi myynnissä on Liverpool joukkueen peliasuja eri kokovaihtoehdoissa.

]]>
Yleisiä vammoja rugbyssa https://pyoratuolirugby.com/yleisia-vammoja-rugbyssa/ Fri, 22 Nov 2019 15:29:39 +0000 https://pyoratuolirugby.com/?p=131 Read more ]]> Rugby on maailmalla todella suosittu laji, jonka harrastajia ja ammattipelaajia löytyy toki Suomestakin. Rugby on vauhdikas ja fyysinen kontaktilaji ja sillä on maine vaarallisenakin urheilulajina. Lajissa onkin valitettavasti sattunut jopa kuolemaan johtaneita onnettomuuksia. Todellisuudessa kuitenkin suurin osa rugbyssa sattuneista vammoista ovat onneksi lieviä.Ne ovat yleensä sellaisia, joita sattuu muissakin lajeissa, aivan turvallisena pidetyssä kuntosaliharjoittelussa tai vaikka aerobicissa. Urheiluun ja liikuntaan liittyy aina riski loukkaantumisesta tai urheiluvammoista. Esimerkiksi nilkkavammat, kuten nilkan nyrjähtäminen, ovat yleisiä rugbyssakin. Myös polvivammat ovat lajissa sangen tavallisia. Lisäksi rugbyssa on riski vammoista, jotka liittyvät suoraan lajin erittäin fyysiseen luonteeseen ja otteluissa lujilla oleviin ruumiinosiin.

Lajityypillisiä vammoja

Koska pallo on tiukasti pelaajan kädessä, sormivammat ja erityisesti peukalon loukkaantuminen on melko yleistä. Tavallisesti vammat ovat venähdyksiä, mutta myös sormien luiden murtumia tapahtuu. Rugbyssa sattuu myös hartia- ja päävammoja. Loukkaantumisilta ei voi aina välttyä, ja jos lääkäri määrää sinulle lepoa, on ehdottoman tärkeää, että noudatat hänen ohjeitaan – vaikka et millään malttaisikaan. Monesti lepo on parasta lääkettä. Vaikka aktiiviselle ihmiselle joutenolo voi tuntua tylsältä, sen voi ottaa myös mahdollisuutena tehdä niitä asioita, joihin ei muulloin jää aikaa. Voit kerrankin hyvällä omallatunnolla katsoa tv-sarjoja, lukea tai vaikka pelata. Ilmaisia pelejä, joita voi pelata halutessaan myös rahasta löytyy esimerkiksi sivustolta Videoslots.

Miten vammoja voi ehkäistä?

Vammat ja loukkaantumiset ovat aina ikävä asia, ja esimerkiksi päähän kohdistuvat vammat voivat olla vaarallisia. Vahinkoja sattuu toki aina, mutta loukkaantumisia voi ennaltaehkäistä omalla toiminnallaan. Ensinnäkin on hyvin tärkeää, että lajin säännöt, tekniikat ja oikeanlaiset pelitavat ovat hallussa. Esimerkiksi sormivammoja voidaan ehkäistä oikealla pallon käsittelyllä. Oikeanlaiset varusteet ovat ensiarvoisen tärkeitä, koska kyseessä on kontaktilaji. Myös erilaiset tuet, kuten nilkka-, polvi- ja rannetuet, ovat hyviksi todettuja. Lisäksi on hyvä turvautua ammattilaisten tekemiin harjoitusohjelmiin, joihin voi sisältyä myös lämmittelyohjelmia. Oikeanlaisen venyttelyn taitamalla vammojen paranemisprosessia voi nopeuttaa. Venyttely ja lihashuolto ovat tärkeitä taitoja myös siksi, että niillä autetaan lihaksistoa palautumaan. Ei pidä unohtaa myöskään levon ja oikean ruokavalion merkitystä.

]]>
Varainkeruu kuuluu urheiluseurojen arkeen https://pyoratuolirugby.com/varainkeruu-kuuluu-urheiluseurojen-arkeen/ Tue, 04 Dec 2018 08:59:54 +0000 https://pyoratuolirugby.com/?p=120 Read more ]]> Pienet ja tuntemattomat seurat ja muutkin urheilujoukkueet joutuvat miettimään vuosittain tapoja löytää itselleen varoja. Varoja voidaan tarvita joukkuematkoihin tai harjoitusten rahoittamiseen. Pelkästään joidenkin urheilulajien harrastaminen vaatii suurta rahallista panostusta erilaisten hallivuokrien, valmennusmaksujen tai muiden kiinteiden kulujen takia. Tällöin moni seura ei halua aiheuttaa suurta lovea suoraan vanhempien lompakkoon, vaan pyrkivät keräämään ainakin osan varoista erilaisilla varainkeruutoiminnoilla.

Varainkeruu ja verotus

Seurat voivat epäröidä varainkeruun aloittamista verojen takia. Verottaja on kuitenkin selvästi ilmaissut varainkeruuseen liittyvät kohdat lainsäädännössä. Verotoimisto ilmoittaakin, että yleishyödyllisen yhteisön harjoittama pienimuotoinen ja palkattomien työntekijöiden suorittama hyödykemyynti ei ole verollista toimintaa.Ostajan pitää ainoastaan ymmärtää tuotetta ostaessaan, että siitä saatu myyntituotto menee seuran toiminnan tukemiseen. Niin ikään varainkeruun pitää toteutua talkootyylisesti.

Muita tapoja kerätä varoja

  • MyyjäisetMyyjäiset ovat kiistatta yksi suosituimmista tavoista kerätä varoja. Yleisen käytännön mukaan jokainen vanhempi leipoo tai valmistaa jotain myytävää, jota myydään sitten erikseen järjestetyssä myyjäisissä tai toisten myyjäisten yhteydessä. Myyjäisten kovimmat myyntiartikkelit ovat muun muassa leivonnaiset ja käsityöt.
  • OheistuotteetJoukkueella voi olla omia varusteitaan, kuten pelipaitoja, huppareita, lippiksiä, pinnejä tai takkeja, joita voidaan myydä varainkeruumielessä. Nykyään oheistuotteita on myös helppo tilata suoraan internetistä lähettämällä sivustolle oman joukkueen logon ja suunnitelman siitä, minkälaisen tuotteen haluaa tilata. Tunnettu mainostuotteita myyvä yritys on Axonprofil, jonka sivustolta löytyy vaatteita, kyniä, mukeja, muistitikkuja – mitä vain mieleen tulee. Mainostuotteet myyvät hyvin myös myyjäisissä.
  • Tapahtumat, riehat, diskotJos joukkueella on käytössään oma tila tai mahdollisuus saada sellainen käyttöönsä tapahtuman ajaksi, niin erilaiset (syys-, kevät-, talvi-) riehat, nuorten diskot ja muut koko perheen tapahtumat ovat erinomaisia tapoja kerätä varoja. Tapahtumaan voi olla pääsymaksu, jolla pystytään kattamaan esimerkiksi mahdollinen tilavuokra. Lisäksi erilliset myyjäiset ja seuratuotteiden myynti tuo mukavasti lisätuloa sen päälle.

Tapahtumassa voi olla myös ohjattua toimintaa, jossa tulijat voivat kokeilla lajia tai mukavia yhteisleikkejä, joissa voi olla pieni osallistumismaksu. Kokopäiväiset tapahtumat houkuttelevat paljon väkeä läheltä ja kaukaa.

]]>
Jalkapallo on paljon enemmän kun vain urheilulaji https://pyoratuolirugby.com/jalkapallo-on-paljon-enemman-kun-vain-urheilulaji/ Wed, 15 Aug 2018 11:40:45 +0000 https://pyoratuolirugby.com/?p=113 Read more ]]> Maailman seuratuimman ja pelatuimman urheilulajin kärkipaikkaa on pitänyt jalkapallo jo usean vuosikymmenen ajan. Arvioiden mukaan maailmanlaajuisesti yli 3,5 miljardia ihmisistä harrastaa tai seuraa sitä aktiivisesti. Millään uskonnolla tai poliittisella ajatuksella ei ole näin suurta kannatusta. Jalkapallosta puhutaankin useasti maailmaa yhdistävänä aatteena. Se herättää jopa niin suuria tunteita, että joissain maissa sitä pidetään uskontona.

Pohjoismaiden intohimoisimmat fanit löytyvät Ruotsista

Tehtyjen tutkimuksen mukaan Euroopan ja Pohjoismaiden intohimoisimmat jalkapallofanit löytyvät Ruotsista, toisena on norjalaiset ja kolmanneksi intohimoisimmat fanit ovat Belgiassa. Suomi on vasta sijalla 12. Jalkapalloa uskontona pitävät yllättäen myös norjalaiset, belgialaiset ja portugalilaiset, kun taas menestyneiden jalkapallomaiden kuten Saksan, Hollannin ja Puolan kannattajat eivät suhtaudu lajiin uskonnon tavalla. Suomalaiset suhtautuvat jalkapallon kannattamiseen samalla tavalla kuin pitkäikäisessä parisuhteessa olemiseen.

Manchester United oli ensimmäisiä superjoukkueita

Euroopassa suurta jalkapallon fanitus on myös Englannissa, joka onkin monen suositun jalkapallojoukkueen koti. Niistä mainitsemisen arvoinen on Manchester United, joka on perustettu jo vuonna 1878, ja se oli yksi ensimmäisiä maailmanlaajuisesti tunnettuja jalkapallojoukkueita. Arvioiden mukaan sillä onkin tänä päivänä yli 350 miljoonaa kannattajaa ympäri maailmaa. Tämän englantilaisen joukkueen suosio on erityisen suurta Aasian maissa, jos Englantia ei lasketa mukaan. Eikä syystä, sillä Manchester United on Englannin ja maailman menestynein jalkapalloseura. Sen kotiareenalle Old Traffordille mahtuu yli 70 000 katsojaa, ja jokainen ottelu on aina täpötäynnä kaiken maalaisia faneja, jopa suomalaisia. Kyseessä on jalkapallojätti, joka on arvioitu olevan vuoden 2018 maailman arvokkain jalkapallojoukkue.

Englantilaiset fanit panostavat tunnelmaan

Jalkapalloon liittyvät aivan omalaatuinen ilmapiiri ja tunnelma. Niin ikään monet fanit voivat liittää siihen uniikkeja taikauskoisia rituaaleja kuten pelipaidan pukemista väärin päin tai onnea tuovien esineiden ottamista mukaan otteluihin. Uutisissa eniten esiintyvät englantilaiset fanit taasen arvostavat toisten fanien kanssa luotua tunnelmaa. Heille otteluiden aikana saatu fiilis on tärkeä osa jalkapallokannatusta. Monissa maissa kannatus periytyy perheen sisällä isältä pojalle, mutta Pohjoismaissa suvun traditiot eivät ole tärkeitä.Nykyaikaisella jalkapallofanilla on yleensä sekä paikallisjoukkue että ulkomainen joukkue, jota kannattaa. Faneille on tarjolla paljon tietoa internetin kautta, joten tosifanit ovat asiantuntevia, ja he myös eläytyvät suurilla tunteilla stadionilla pelitapahtumien mukana.

Päästä jalkapallomaailmaan helpommin

Seuraavissa arvokisoissa järjestelyvastuu jakautuu monelle maalle. Yhä useamman maan jalkapallofanit pääsevät siis helpommin jalkapallon kisayleisöksi. Lippujen hinnat ovat melko korkeita, mutta todellinen jalkapallofanaatikko on valmis maksamaan korkeankin hinnan kisaelämyksestä. Joillekin riittää otteluiden seuraaminen TV-ruudun välityksellä, ja koska kyseessä on yhteisöllinen laji, ei olekaan ihme, että kisakatsomoita on mm. erilaisissa baareissa ja kahviloissa ympäri maailmaa.

Suomalaiset kannattavat omaa joukkuettaan niin pitkälle kuin mahdollista

Todelliset jalkapallofanit pysyvät uskollisina joukkueelleen oli kyseessä sitten tappio- tai voittoputki. Kun jalkapallossa tulee menestystä, niin myös kannattajakunta suurenee. Suomalaisilla on tosin usein oman maan joukkueen lisäksi toinenkin suosikki arvokisoissa, niin jännitettävää riittää varmasti loppuun asti. Useammasta suosikkijoukkueesta huolimatta ovat suomalaisetkin usein kuitenkin lajiuskollisia, eikä jalkapallofani välttämättä lämpene esimerkiksi jääkiekolle.

Jalkapallofanius ei tunne rajoja

Jalkapallofanius on varmasti kulttuurisidonnaista, ja jokaisessa maassa suosikkia kannustetaan hiukan eri menetelmin. Fanitukseen vaikuttaa myös oman maan menestys jalkapallon saralla. Jos omalla joukkueella rahkeet eivät riitä, voidaan yhtä hyvin elää hengessä mukana muiden joukkueiden voiton juhlissa. Loppujen lopuksi laji on sama kaikkialla, ja jalkapallofanit tunnistavat toisensa, oli maa mikä tahansa.

]]>
Jalkapallon fanittaminen on hyväksi https://pyoratuolirugby.com/jalkapallon-fanittaminen-on-hyvaksi/ Sat, 17 Feb 2018 10:01:42 +0000 https://pyoratuolirugby.com/?p=103 Read more ]]> Jalkapallo on maailman suosituin urheilulaji. Monissa maissa se saattaa olla koko elämä, mutta aina siihen liittyy suuria tunteita. Lajilla on myös ennätysmäisen paljon faneja ympäri maapalloa, joten ei mikään ihmekään, että se herättää mielipiteitä jonkin seuran puolesta tai vastaan. Olemme tähän artikkeliin listanneet monia jalkapallon tuomia hyviä puolia.

Kuinka olla hyvä jalkapallofani?

Kaikki rakastavat draamaa ja jalkapallo tarjoilee sitä sekä kentällä että sen ulkopuolella. Rakkauttaan lajiin ja omaan joukkueeseen voi tunnustaa monella eri tavalla.

  1. Tutustu oman joukkueesi historiaan ja taustaan. Valmentajat ja managerit ovat yleensä aikamoisia persoonia ja pelaajien lisäksi myös rahaa vaihtuu joukkueiden kesken.
  2. Kun olet valinnut joukkueesi, pysy siinä. Omistautuminen yhdelle joukkueelle kuuluu hyvään faniuteen, oli heidän tiensä paikoin miten kivinen tahansa.
  3. Tunnusta suosikkisi väriä. Omaa joukkuettaan voi kannattaa myös pukeutumalla heidän pelipaitaansa, pitämällä kaulahuivia, jossa on heidän värinsä ja esimerkiksi juomalla vettä heidän logollaan varustetusta vesipullosta.
  4. Mene katsomaan joukkueesi kotiotteluita ja jos olet oikein kova fani, matkusta heidän vierasotteluihinsa kannustamaan heidät voittoon.

Miksi fanittaa jalkapalloa?

Miksi sitten pitäisi alkaa jalkapallofaniksi, mitä hyötyä siitä on? Itse asiassa siitä on runsaasti hyötyä sekä fanin fyysiselle, että psyykkiselle hyvinvoinnille.

  1. Lajin tuntemus kuuluu jokaisen hyvän fanin ominaisuuksiin ja mikä olisikaan parempi keino saada käsitystä lajista kuin kokeilla sitä itse.
  2. Ottelun seuraaminen tuo myös itselle treenimotivaatiota. Kun seuraa hyvässä kunnossa olevia pelaajia ja heidän kikkailuaan pallon kanssa, alkaa itsekin tehdä mieli muuntua sohvaperunasta reippaaksi liikkujaksi ja hoitaa tälläkin tavalla omaa terveyttään huippupelaajien fanittamisen ohessa.
  3. Jalkapallon fanittaminen tuo sukupolvet yhteen, kun vaari tai mummo ja lapsenlapsi kannattavat samaa joukkuetta, unohtuu siinä iän tuomat eroavaisuudet. Jalkapallon katsominen jalkapallostadionilla on myös hyvin sosiaalista, puhumattakaan hyvistä keskusteluista muiden fanien kanssa, aiheena tietysti oma joukkue. Sosiaalisten kontakteiden on myös todettu ehkäisevän ja helpottavan masennusta ja kohottavan itsetuntoa pitkällä aikavälillä.

Miten pyörätuolirugbyä pelataan?

Pyörätuolirugbyjoukkueessa voi olla 12 pelaajaa. Otteluissa kaksi joukkuetta mittelee toisiaan vastaan ja kustakin joukkueesta pelaamassa voi olla kerrallaan neljä pelaajaa. Lajia pelataan lentopallolla koripallokentällä, ja tavoitteena on tehdä maali koskettamalla tai ylittämällä vastustajan maaliviiva niin, että pelaajalla on maalin tekohetkellä pallo hallussaan. Kustakin maalista voi saada yhden pisteen eli kaikki maalit ovat pelin aikana samanarvoisia ja ottelun voittaa se joukkue, joka on pelin aikana tehnyt enemmän maaleja. Peliaika koostuu neljästä 8 minuutin pelierästä.Erien välissä on ensimmäisen ja kolmannen erän jälkeen yhden minuutin pituiset tauot. Toisen erän jälkeen tauko on hieman pidempi, viisi minuuttia. Pyörätuolirugbyn säännöt mahdollistavat pelivälineenä toimivan pallon liikuttamisen monin eri tavoin: kantamalla, vierittämällä ja ojentamalla sekä pompottamalla, lyömällä ja heittämällä. Kaikki liikesuunnat ovat sallittuja. Myös pyörätuolia saa käyttää apuna esimerkiksi käännösten ja pysäytysten tekemisessä sekä vastustajan liikkeiden estämisessä ja taklaamisessa. Pyörätuolirugby on mukana paralympialaisissa, ja ainutlaatuisen vauhdikkuutensa ja selkeiden sääntöjensä ansiosta se on yksi suosituimpia vammaisurheilulajeja.

]]>
Mikä ihmeen rugby? https://pyoratuolirugby.com/mika-ihmeen-rugby/ Thu, 04 Aug 2016 09:36:50 +0000 https://pyoratuolirugby.com/?p=91 Read more ]]> Rubgy on eräs varhaisen jalkapallon muoto, jota pelataan yli sadassa maassa ympäri maailman. Kansallisen urheilulajin status sillä on muun muassa Uudessa Seelannissa, Georgiassa (entinen Gruusia), Fidjillä, Madagaskarissa, Tongassa, Samoassa sekä Walesissa. Laji näyttää äkkipäätä kaappikokoisten miesten väkivaltaiselta ryntäilyltä, mutta lähempi tarkastelu paljastaa tiukat pelisäännöt sekä paljon nyansseja.rugby_246336298

Rugbyn historia

Rugbyn ominaispiirre tänä päivänä on pallon kuljettaminen käsillä ja legendan mukaan rugby pelinä sai alkunsa vuonna 1823, kun Rugbyn koulussa, Warwickshiressa, Englannissa opiskellut poika nimeltä William Webb Ellis jalkapallopelin tiimellyksessä otti pallon käsiinsä ja alkoi juosta sen kanssa. Tuohon aikaan jalkapallo oli vasta kehittymässä nykymuotoonsa, joten sääntöjen kanssa ei oltu aina niin tarkkoja.Tästä tapauksesta alkoi peli nimeltä rugby kehittyä ja sitä pelattiin pelkästään amatööripohjalta vuoteen 1895 asti. Pelaajina oli paljon työläisiä, jotka kulkivat päivän tai kahden pelireissuilla saamatta siitä mitään korvausta, sillä tämä kun oli kielletty rugby unionin säännöissä. Seurauksena 22 seuraa päätti lähteä rugby unionista ja perustaa oman turnauksensa, jonka nimeksi vakiintui rugby league.Koska rugby leaguessa pelaajille maksettiin palkkaa, täytyi seurojen alkaa ajatella kaupallisesti. Rugbyn sääntöjä alettiin muuntaa yleisöystävällisemmiksi, mikä tarkoitti vähempää väkivaltaa sekä avoimempaa ja sulavampaa pelin kulkua. Leaguen tunnusmerkeiksi verrattuna unioniin tulikin taklausten pienempi määrä sekä nopeammat pelinavaukset taklauksen jälkeen. Kummassakin versiossa pallo on kylläkin soikea eikä sitä saa syöttää eteenpäin, vaan sitä pitää kantaa, syöttää taaksepäin tai potkia sitä.

Ilahduttavia ominaispiirteitä

Rugby-pelissä voi nähdä tilanteita, joita ei pääse todistamaan missään muussa urheilulajissa. Vaikka kyseessä onkin macho-laji, voi kentällä nähdä tanssivia miehiä. Varsinkin jos pääsee seuraamaan Uuden Seelannin All Blacks-rugbyjoukkueen pelaamista, näkee vilauksen maorien rituaalista tanssia. Tanssi on nimeltään haka, ja joukkue esittää sen kentällä ennen ottelun alkamista. Sillä on erilaisia tehtäviä, kuten pelotella vastustajaa ja vahvistaa yhteisöllisyyttä. Myös Samoalla, Tongalla ja Fidjillä on omat versionsa rugby-sotatansseista, joten heidän ei tarvitse vain seisoskella kentällä All Blacksien pistäessä parastaan.Rugbyn toinen erikoisuus on try eli maali. Joukkue saa viisi pistettä, jos onnistuu kuljettamaan pallon vastustajan maalialueelle. Try tarkoittaa, että joukkue pääsee yrittämään varsinaista maalipotkua, potkaisemalla pallon maalitolppien väliin.Lisäksi rugbyssa on vielä yksi kummallisuus, nimittäin erotuomarin ehdoton kunnioitus. Sekä jääkiekossa että jalkapallossa on totuttu näkemään tuomarille kiukuttelua ja suuria torikokouksia miltei jokaisen tuomion jälkeen, mutta rugbyssa ainoastaan kapteenilla on oikeus lähestyä tuomaria ja puhutella häntä. Ja sanojensa kanssa kannattaa olla tarkkana, sillä pelaajien ja tuomareiden nauhoitettuja keskusteluja kuullaan otteluiden aikana. Lajiin kuuluu myös vastustajan kunnioittaminen ja kentän ulkopuolella ollaan ystäviä kaikkien lajia pelaavien kanssa, vaikka kentällä otettaisiinkin yhteen rajusti.

Rugbyvariantit – kieli poskessa ja kuolemanvakavasti

PokerStars päätti järjestää haasteen kolmelle ammatikseen rugbya pelaavalle englantilaiselle. James Haskell, Ben Hoden ja Delon Armitage saivat kutsun tulla pelaamaan pokerirugbya (tai rugbypokeria) maailman suurimpaan pokeripeliin. PokerStars on Englannin rugbyjoukkueen yhteistyökumppani ja oli teettänyt tempausta varten jättimäiset pelikortit ja pelimerkit. Pokeripeli pelattiin rugbykentällä, ja nämä maailman kilpailullisimman ja aggressiivisimman lajin pelaajat työntelivät pelimerkkikasoja pottiin ja kamppailivat jättimäisten pelikorttien kanssa. Voittajakin selvisi ja häviäjä päätyi taklaamaan tämän pelimerkkikasoja. Kaikilla oli hauskaa ja rugbyn pelaajat pääsivät koettamaan taitojaan ei-fyysisen lajin parissa.Verissä päin ja tosissaan kamppaillaan sen sijaan Italian Firenzessä, jossa vuosittain järjestetään Calcio Storico- eli historiallinen jalkapallo-turnaus. Laji on sekoitus rugbya ja paljaskäsinyrkkeilyä, jossa on sallittua kaikenlainen potkiminen, lyöminen ja mm. kuristaminen, ainoastaan päähän potkiminen on kiellettyä. Nämä tappelut on sallittu pelkästään yksi vastaan yksi-pohjalta, kaksi pelaajaa ei saa hyökätä saman vastustajan kimppuun yhtä aikaa. Pelissä on pallokin ja se yritetään saada vastapuolen maaleihin. Tappelijat tekevät tilaa pallon kuljettajalle muun muassa istumalla vastustajansa päällä, kunnes maali on saatu tehtyä. Vakaviltakaan loukkaantumisilta ei säästytä, ja kentän ulkopuolella odottaakin 20 ambulanssia valmiina lähtöön.Suomessa rugbyn harrastus on vähäistä, mutta sen suosio on pikkuhiljaa kasvamassa. Otteluja voi seurata maksukanavilta ja sen tunnettuus lisääntyy pikkuhiljaa. Sekä Suomen miehillä että naisilla on omat maajoukkueensa.

]]>
Pyörätuolirugbyn parhaat palat 2015 https://pyoratuolirugby.com/pyoratuolirugbyn-parhaat-palat-2015/ Sat, 11 Jun 2016 15:47:15 +0000 https://pyoratuolirugby.com/?p=69 Read more ]]> Kansainvälisen pyörätuolirugbyn kannalta ehkäpä mielenkiintoisin tapahtuma olivat Parapan Am -kisat, eli Pohjois- ja Etelä-Amerikan maille tarkoitetut vammaisurheilukisat. Kisat käydään neljän vuoden välein, ja vuonna 2015 näitä kisoja isännöi Kanadan Toronto. Kanada onkin yksi pyörätuolirugbyn johtomaista, joten paineet menestyä näissä kotikisoissa olivat suuret.Parapan Am -pyörätuolirugbyn voitto jäikin isäntämaalle, joka kykeni tiukassa finaalissa kukistamaan eteläisen naapurinsa Yhdysvallat numeroin 57-54. Pronssiottelussa puolestaan Kolumbia kykeni yllätysvoittoon kaatamalla Brasilian 50-48. Viidennestä ja kuudennesta sijasta kuuden maan turnauksessa pelasivat Argentiina ja Chile. Peli päättyi Argentiinan selkeään voittoon 56-24. Tasoerot Amerikoissa ovat melko suuria, tässä esimerkkeinä alkusarjan otteluita: Kanada-Chile 67-11, Yhdysvallat-Brasilia 62-27, Brasilia-Chile 45-6. Lajin kehittymisen kannalta olisi toki rohkaisevampaa, jos pienemmät maat kykenisivät laittamaan lajin perinteisille mahtimaille paremmin kampoihin.Toinen kansainvälistä mielenkiintoa paljon kerännyt tapahtuma järjestettiin kotoisalla kamaralla. Vuonna 2015 pyörätuolirugbyn EM-kisat järjestettiin nimittäin Suomessa. Kisat käytiin syyskuussa Pajulahden liikuntakeskuksessa Nastolassa kahdeksan maan välillä. Isäntämaa Suomi oli myös mukana, mutta sijoittui valitettavasti toiseksi viimeiselle eli seitsemännelle sijalle. Loppuotteluun selvisivät Iso-Britannia ja Ruotsi, joista britit kukistivat todella tiukassa kamppailussa Suomen länsinaapurin luvuin 49-48. Pronssiottelun voitti Tanska lukemin 56-48 Saksaa vastaan.Pyörätuolirugbyssa vuonna 2015 käytiin myös Aasian ja Oseanian mestaruuskisat, jotka hieman yllättäen vei nimiinsä isäntämaa Japani. Se onnistui loppuottelussa kukistamaan lajin mahtimaa Australian. Pronssia nappasi Uusi-Seelanti.

]]>
Erilaista rugbykilpailua https://pyoratuolirugby.com/erilaista-rugbykilpailua/ Sun, 29 May 2016 15:46:34 +0000 https://pyoratuolirugby.com/?p=67 Read more ]]> Rugby kasvattaa jatkuvasti suosiotaan niin Suomessa kuin kansainvälisestikin. Tämä on innoittanut kehittelemään lajista erilaisia versioita. Näistä yksi on pyörätuolirugby, joka on varsin nuori laji. rugby_225170446Alun perin se kehitettiin Kanadassa 1970-luvun lopulla, ja nykyisellä nimellään se opittiin tuntemaan vasta 80-luvun lopulta lähtien. Vuonna 2000 se teki kuitenkin ensiesiintymisensä paralympialaisten varsinaisena kilpailulajina. Viimeistään tällä vuosituhannella pyörätuolirugby onkin alkanut nousta vammaisurheilun kirkkaimpaan eliittiin ja siten saanut ansaitsemaansa arvostusta. Rugbyn lisäksi lajissa voi nähdä selkeitä vaikutteita myös pyörätuolikoripallosta, jääkiekosta ja käsipallosta.Pyörätuolirugbya on TV-urheilua seuraavien katsojien helpointa siis nähdä juurikin paralympialaisten yhteydessä, mutta suinkaan ainoita kansainvälisiä arvoturnauksia lajissa tämä ei ole. Monessa maassa on tietenkin oma kansallinen sarjansakin. Parapan American Games on sekä Pohjois- että Etelä-Amerikan maat yhteen keräävä vammaisurheilun turnaus, jossa mitellään paremmuudesta myös pyörätuolirugbyssa. Viimeisimmät Parapan-kisat järjestettiin Kanadan Torontossa vuonna 2015, jossa isäntämaa vei voiton turnauksessa. Hopealle sijoittui Yhdysvallat, ja pronssia nappasi Kolumbian joukkue.Maailmanmestaruudesta mitellään pyörätuolirugbyssa neljän vuoden välein. Kuudennen kerran maailmanmestaruudesta kisattiin Tanskan Odensessa 12 maan kesken. Mukana oli myös Suomen joukkue, joka sijoittui turnauksessa kymmenenneksi. Turnauksessa Suomi kaatoi Belgian ja Saksan joukkueet. Maailmanmestaruuden vei nimiinsä Australia, joka kaatoi finaalissa Kanadan luvuin 67-56. Pronssiottelussa Yhdysvallat kukisti Japanin 62-56. Pyörätuolirugbyssa ottelut ovat siis melko runsasmaalisia. Australia on myös hallitseva paralympiavoittaja vuoden 2012 Lontoon paralympialaisista.

]]>
Rugby Union https://pyoratuolirugby.com/rugby-union/ Sat, 21 May 2016 15:45:39 +0000 https://pyoratuolirugby.com/?p=65 Read more ]]> Rugby Union -nimellä kutsutaan Suomessakin kaikkein tunnetuinta rugbyn sääntömuotoa. Tämä rugbyn tunnetuin muoto kehitettiin Englannin Rugby Schoolissa. Lajin SM-sarjaa pelataankin juuri näillä unionsäännöillä, joihin kuuluvat muun muassa 15-henkiset joukkueet. Rugby unionin arvostetuimpana kilpailuna pidetään yleisesti neljän vuoden välein järjestettäviä MM-kilpailuja. Näitä kisoja on järjestetty aina vuodesta 1987 alkaen.Siinä missä rugby union on jossain määrin tunnettu laji Suomessa, on pyörätuolirugby vielä melko tuntematon lajinhaara. Lajin nimi kertoo tarkalleen, mistä siinä on kyse: rugbystä pyörätuolissa. Pyörätuolirugby eroaa perinteisestä rugby unionista monella tapaa. Peliä pelataan nurmikentän sijasta parketilla, vain koripallokentän kokoisella kentällä. Pyörätuolirugbyssä ei myöskään käytetä samaa pelivälinettä kuin unionissa. Soikion muotoisen rugby-pallon sijasta pelivälineenä toimii paremmin parketista pomppaava lentopallo. Pyörätuolirugbyssa kenttäpelaajia on ainoastaan neljä, unionin viidestätoista pelaajasta poiketen.Rugby union ja pyörätuolirugby eroavat siis toisistaan melko lailla. Kanadasta alkunsa saanut laji saikin pyörätuolirugbyn nimekseen vasta 80-luvun lopulla. Siinä nähtiin paljon yhteneväisyyksiä varsinaiseen rugbyyn: ennen kaikkea lajin kovuus ja aggressiivisuus muistuttivat rugby union -säännöillä pelattavaa rugbya. Tätä nykyä kansainvälisen pyörätuolirugbyliiton eli IWRF:n piiriin kuuluu kaikkiaan jopa 28 maata. Huhtikuun 2016 rankingissa Suomen rugbyjoukkue löytyi sijalta 12. Maailmanrankingin kärkeä pitää Kanada.

]]>
Rugby League https://pyoratuolirugby.com/rugby-league/ Mon, 18 Apr 2016 15:45:13 +0000 https://pyoratuolirugby.com/?p=63 Read more ]]> Niin rugby kuin vammaisurheilukin ovat tulleet Suomessakin yhä tunnetummaksi ja arvostetummaksi, kumpikin sarallaan. Tästä voi kiittää esimerkiksi Freetime Machos -rugbydokumenttia ja toisaalta pyörätuolikelaaja Leo-Pekka Tähteä, joka on tuonut Suomeen lukuisia arvokisamitaleja. Mutta mitä tekemistä näillä kahdella asialla on toistensa kanssa?rugby 104788298Pyörätuolirugby on täysin omanlaisensa urheilulaji. Se kehitettiin ehkä hieman yllättävästi 1970-luvun Kanadassa. Tätä nykyä pyörätuolirugbya pelataan myös paralympialaisissa, ja lajin mahtimaihin ovat viime vuosina kuuluneet Kanada yhdessä Yhdysvaltojen ja Australian kanssa. Viimeisimmissä paralympialaisissa kultaa veivät australialaisten joukkue.Pyörätuolirugbya on alettu pelaamaan myös Suomessa, vaikka kovin mittavia perinteitä tai vahvaa organisaatiota sen ympärille ei olekaan päässyt kehittymään. Kiinnostus lajia kohtaan kasvaa kuitnenkin jatkuvasti. Pyörätuolirugbyn kansainväliseen lajiliittoon kuuluu Suomen lisäksi 22 muuta maata.Laji on suunniteltu liikuntavammaisille, mutta mikään ei estä myös täysin liikuntakykyisten ihmisten osallistumasta siihen. Pyörätuolirugbya pelataan tavallisen rugbyn nurmikentän sijasta parketilla, koripallokentällä.Pelivälineenä toimii puolestaan tavallinen lentopallo. Kentällä pelaa kaksi joukkuetta, joista molemmilla on neljä pelaajaa kentällä kerrallaan. Peli on luonteeltaan varsin rajua, ja aitoon rugbyn tyyliin taklaukset ovat erittäin kovia. Lajin nimi olikin alun alkaen ”murderball” eli murhapallo, joka kertonee lajin aggressiivisuuden tasosta. Tästä huolimatta kyseessä on ehdottomasti laji, jota kannattaa tilaisuuden sattuessa kohdalle joko kokeilla itse pelaajana tai ainakin katsojana.

]]>